web 2.0

Wednesday, October 3, 2012

Mulakan Perubahan dengan Merubah Sikap Anda

"Bro, I mau tukar ini flat kereta. U tunjuk jenis yang mana yang ok dan murah". Saya membuka hasrat.

"Mesti kasi tukar punya. U masuk dalam tengok itu jenis huruf. Banyak cantik punya kasi sama lu". Tauke kedai menjawab dan mempelawa.

Pekerja 1   : " aiyaa, macam mana boleh pecah ini u punya flat kereta ? Orang langgar ka ? "

Pelanggan  :  " Itulah punya cerita... Ini orang sudah kasi langgar lari. Parking punya hal, I rasa dia 
                  langgar pasal mau parking. Bila sudah terlanggar kereta I punya flat. Dia lari. Ini
                  kurang hajar punya orang ".          

Pekerja 2  :  " Aiyaa,,,, apa la lu cakap itu macam. kalo lu mau keluar kereta dari parkir lu langgar 
                  kereta orang, apa mau tunggu. Lu mau tunggu sampai orang punya kereta datang dan lu
                  minta maaf ka ? Buang masa lu. Mesti lari saja la. Apa mau tunggu. Mana ada ini jam 
                  orang macam tu. Mau tunggu juga ...



Pelanggan : You cuba cakap sama I.  You sakit hati ka sama orang yang langgar lari you punya 
                  kereta ? Ini no flat punya kes memang banyak kecik, tp kalau langgar you punya body   
                  kereta, you banyak marah ka atau you banyak suka ? 

Pekerja 1 : Aiiyaa... mesti banyak marah maa. Sudah langgar dan mau lari. Tp apa boleh buat... kita
                 pun mesti lari punya kalo langgar. 

Pelanggan : You banyak suka tak kalau orang yang langgar you punya kereta tu tunggu you dan
                  minta maaf. bagi sama you RM 500.00 untuk betul balik you punya kereta ? I tau you 
                  mesti mau punya maa. So, kalo you tak mau buat orang sakit hati pd U, you sendiri mesti
                  mula dulu. Jangan bagi sama orang sakit hati. Kalo you langgar orang punya flat kereta,
                  you mesti kasi bayar sama dia. Kalo x mau tunggu, you tulis la "mohon maaf" you mesti
                  selit itu RM 30.00 kasi betul kereta dia. Kalo you dapat macam tu you mesti suka kan ?

                  You x payah jawab. I tau you mesti suka punya...

Pekerja 2 : Aisey... Itu macam punya orang sudah x da sekarang maa. Mana ada itu orang lagi
                 manyak baik ini jam...

Pelanggan : Orang macam tu dah tak ada sebab mungkin diorang selalu datang lu punya kedai kereta
                  la.... Bila diorang datang, you ajar diorang supaya buang itu moral. Bila langgar kereta 
                  orang kasi lari satu kali. Orang macam you ada 100 orang. Setiap hari lu cakap itu 
                  lama-lama orang baik-baik pun sudah x dak maaa. Lu la puncanya. Sapa suruh cakap 
                  itu macam.

                  Nanti satu ari ma, kalo you punya kereta kena langgar lari, you jangan terasa ma. 
                  I kasi tau sama lu, mesti orang yang langgar lari you punya kereta tu pernah datang you
                  punya kedai maa. Then dia pun dengar cakap lu mcm tadi.. I pun bgtau you padan you
                  punya muka, haha :)

                 I cakap terus terang sama you, I dengar you cakap macam tadi I pun dah x nak datang 
                 ini you punya bengkel aksesori maa. I pun mau cakap sama I punya kawan-kawan jangan
                 datang ini kedai, pasal ada pekerja dia akan promote benda tak da baik punya haha...

                 Ok la,,, bapa ini semua I punya flat ?

Taukey      : Ini jenis flat RM 15.00 kasi you. Manyak cantik punya. Ok thank you.... You mesti mau
                  lain punya barang, you datang sini lagi. I bagi lu harga cantik punya.

Pelanggan : Aisey... I x mau datang lagi maa. You tanya you punya pekerja itu (sambil menuding jari
                  pada pekerja 1) apa dia cakap sama I . Haha... Ok taukey. Thank you...

PENGAJARAN : SETIAP KEBAIKAN BERMULA DENGAN DIRI SENDIRI. CUBALAH BERUBAH. MULAKAN DENGAN MELAFAZ BISMILLAH

Wallahua'lam

0 comments: